Juuan Apteekki, Sairaalantie 2, 83900 Juuka

juuan.apteekki@apteekit.net

013-225 813

 OIKEIN HYVÄÄ KEVÄÄN ODOTUSTA KAIKILLE !

Talven pimeys on alkanut väistyä ja päivä on jo pidentynyt huomattavasti. Aurinko on tullut esiin  ja valaissut valkoisena hohtavat hanget ja järvien jäät. Hiihtolomalaisille on upeat säät.

Uudenvuoden aattona tehtyjen  lupausten noudattamisen aloitus on nyt viimeistään  tarkastelun alaisena. Onko hyvällä mallilla päätös  lisätä liikuntaa, lopettaa tupakointi, syödä terveellisemmin  tai  jatkaa vielä vegaanihaastetta kokeilemalla kasvisperäistä ruokavaliota painonhallinnan  tueksi pitemmän aikaa. Lue ravitsemustieteilijän vinkit Terveydeksi.fi/ ravitsemus ja liikunta / pysyvästi kevyempi.

Lumentulo on jatkunut Juuassa ja muuallakin Pohjois-Karjalassa alettuaan ennen joulua. Etelä- Suomeenkin tuli välillä lumikaaos. Itse asiassa koko valtakunta on saanut nauttia valkoisista maisemista ja on ollut mahdollista harrastaa talvisia liikuntalajeja. 

Hiihtoa, mäenlaskua, lumikenkäkävelyä, laskettelua ja luistelua on  päässyt halutessaan harrastamaan. Kaikenlainen llikunta on tunnetusti  terveellistä, kannattaa jaloitella istumisen ja löhöilyn lomassa, treenata telkkaria katsoessa, tehdä lihaskuntoliikkeitä ja pestä hampaat esim. yhdellä jalalla seisten. Lavis eli lavatanssijumppaa iskelmämusiikin tahtiin voi harrastaa paitsi jumppasalissa myös  uima-altaassa ns. Allas-Lavis sopii nivelongelmaisille. Ns .Vire-Laviksessa käytetään apuna tuolia. Se sopii henkilöille, joiden toimintakyky on heikentynyt.

Aurinkoa näkyi aika vähän viime kesänä. Toivottavasti tuleva kevät ja kesä ovat aurinkoisia ja  lämpöisiä. Monet haluavat matkustaa ulkomaille loman viettoon talvilomien aikana. Matkalaukkuun on hyvä varata aurinko- ja kosteusvoiteita ja maitohappobakteeri- sekä ripulivalmisteita kaiken varalta. Maitohappobakteerivalmisteita kannattaa syödä jo ennen matkalle lähtöä, matkan ajan ja vielä matkalta palattua suoliston hyvin voinnin tueksi. Hyvä käsihygienia on erittäin tärkeä muistaa! Kannattaa kiinnittää huomiota myös ruokien ja veden laatuun. 

Varmista itsellesi ja perheellesi  flunssan varalle vastustuskyvylle tärkeiden sinkin, D- ja C-vitamiinien sekä monivitamiinien  riittävä päivittäinen saanti unohtamatta monipuolisen ruokailun tärkeyttä. Flunssan ja mahdollisen influenssan varalle on hyvä täyttää  lääkekaappia, varata kuumeeseen,särkyyn, kurkkukipuun ja yskään sekä myös äkillisen ripulin hoitoon lääkkeitä.

 Tule tutustumaan  ApteekkiNyt lehtemme talvi- ja kevätajan kampanjatuotteisiin. Uutena lehdessä on Äijä corner, palstaa isännöi Tapani, joka oli käynyt työterveystarkastuksessa ja kertoo, mitä kohonneen kolesteroliarvon takia päätti tehdä!Ruokailun  järkevöinti ja arkiliikunnan lisääminen. Lehdessä on uutta myös kosmetologin palsta. Vinkkejä odottavan äidin ihon hoitoon.

Kuiva iho, silmät ja nenä tarvitsevat enemmän kosteutusta etenkin talvella. Luusto tarvitsee kalkkia ja D-vitamiinia. Farmaseutit auttavat sinua mielellään sopivan ennaltaehkäisyn ja hoidon löytämisessä  erilaisiin vaivoihin. Tule rohkeasti kysymään heiltä ohjeita. Tarvittaessa ohjataan ottamaan yhteyttä lääkäriin.

 

KIRKKAITA TALVIPÄIVIÄ JA KEVÄÄN ODOTUSTA TOIVOTTAEN!

Apteekkari Kaija Pouhula


Juuan apteekin palvelupiste
Sale Kolilla